|
How to Make Homemade shushi kribo style
Monday, January 2, 2012 | 6:24 AM | 0 comments
Huit Huit... How to make Shushi???? Malaysia style and easy style.. ;) Hi!!!! awak semuaaa.. kribo sini nak share resepi cyera... :) hahahhaha shushi cyera punya resepi k. lalalalala~ and lempeng haritu eycha punya resepi.. and nowww... cyera time.. ;D okay shushi... jom tengok shushi yang cyera buat! This is shushi.. hahhahahhaha dan ini adalah onagiri.. resepi shushi ye .. bukan onagiri. -.-' onagiri ni merapu gila k. hahhaha tapi comel kan kan kan .. :P RECIPE SHUSHI KRIBO STYLE BAHAN-BAHAN -beras jepun.. jenama apa apa je laa.. cyera guna jenama sumo. ;)-seaweed ataupun dalam bahasa melayunya rumpai laut -isi ketam -sosage -timun jepun -tuna <--- suka hati lah nak hot spicy ke apa ke.. -sebiji telur -cuka+gula sikit okay,.???? barang yang anda perlu ada... ialahhh -Buluh yang untuk gulung shushi tu -pisau<--- ni mesti ada kat rumah kan kan. CARA-CARA -mula-mula , masak beras tu.. guna periuk nasi yaa jgn guna oven pulak. hahhaha cara memasak beras tersebut selalu tertulis dibelakang paket tu.. sila ler jenguk jenguk. :) -okay second , goreng telur tu jadi macam telur dadar yaa... okay buat lebar lebar sikit telur dadar tuu... lepas tuu dah masak tuu potongnya panjang panjang. -seterusnya, rebus sosage , ketam ... okay...then potong ianya panjang panjang juga.. jgn potong dadu ye , potong dadu tu untuk buat karipap kot. hahaha.. ni nak buat shushi buat panjang panjang.. cyera pakai jenama sumo yang gemuk tgh makan nasi ni.. xD selalunya bahan bahan ni ada di jual di tesco.. dan pasaraya besar : sumber gambar : google. hahahha -lapiskan seaweed tu diatas buluh itu.. dann lapisan kedua ratakan nasi diatas seaweed.. dan ketiga letakkan timun , sosage , tuna sapukan sikit.... lepas tu gulunggg.. hahahha camtuu jee senang kan kan :) Okay.. siappp.. POTONG GUNA PISAU.. SEBELUM NAK potong.. celupkan pisau tersebut ke dalam air.... supaya ianya tidak melekat lekat.. :) hahhahaha okay? pasal onagiri tu.. sebenarnya... den terlebih beras tu lepas tu seaweed tinggal satu. -.-' lastly.. potong seaweed bahagi tiga then.. buat lah onagiri tu.. hahaha senang cerita kau buat kau makan.. faham faham sendiri. hahahhaha xD onagiri tu adalah makanan paling aneh.. BTW bentuk onagiri bukan camtu kan -.-' hahahahhaha tu onagiri cyera.. sbb tu unik.. hahahahha so, diam.. :P kami masih budak sekolah lagi.. so, tak reti nak tulis resepi ni betul betul. -.-' hahahhahha pandai pandai lah ye... lalalalalala~ SELAMAT MENCUBA.. actually.. shushi homemade lebih sedap dari shushi beli kat kedai.... like seriously.... shushi kat kedai kadang-kadang rasa hanyir. -.-' and tak lalu nak makan.. but.. this one.. i like.. because.. ianya tak hanyir dan.. sedap.. kalau tawar cicah kicap.. ;) okay? tak pun cicah tuna tu. hahahhaah it easy one.. peace!!! :) awak semuaaaa jangan kutuk tau.. kite baru belajar. so, shushinya pun huduh.. bhahahhahhaha kannnnn xP |